OCHRANAGUM Jaký je Váš názor na tenhle inzerát jednoho velkého Olomouckého agro,nakladího,em pneuservisu který mají už řadu měsíců na stránkách?-- Inzerujeme pracovní pozici Pracovníka nákladního pneuservisu. Přezouváme nejen nákladní vozy, ale často stavební a zemědělskou techniku.
Požadujeme praxi v oboru, časovou flexibilitu (týden odpolední směna od 9:30 do 17:00 + sobota od 07:00 do 12:00; týden ranní směna od 07:00 do 15:30 bez víkendu), spolehlivost, ochotu pracovat v týmu, řidičský průkaz sk. B – aktivní řidič, výborný zdravotní stav.
Nabízíme dlouhodobou spolupráci na HPP v rodinné firmě s tradicí, 20 000 Kč čistého + přesčasy, + víkendové příplatky, + sezónní odměny, + slevy na firemní produkty a služby.
ZA MNE- je to hodně málo peněz za pořádnou zodpovědnost a makačku v nákladním pneuservise a za tu těžkou otročinu bych si bez rozmyslu řekl o 30 tis. čistého základ a pak teprve můžou chtít dělat nějaké přesčasy pokud zbudou ještě vůbec síly a hlavně ty soboty se trochu zbláznili. Po celotýdení dřině ještě v sobotu jít dělat ty obrovské pneumatiky?Ty se dnes už vůbec nenosí,max. 2-3 měsíce během roku v sezonním přezouvaní osobních gum a to ještě jsou placeny několikanásobkem klasické týdení směny. Za sebe bych tam tedy určitě nešel a na to že je to největší kazič a dovozce Čín. v nákladních pneumatikách do ČR,tak ještě neplatí ani lidem za tu nákladní dřinu. Není divu že tam nikdo nechce ani vkročit a teď až mu naskočí clo za ty Čínské gumy co se mu plaví na moři tak se bude ještě hodně divit.Dobře mu však tak za jeho přístup k lidem.
sobota, 24. března 2018
BF Shambo, děkuji moc za tvůj článek v novém Pneurevue které jsem malým nedopatřením ještě na servis nedostal. Naštěstí kolega mi ho zapůjčil, než mi přijde. Jsem doslova až zděšen co se bude asi dít až se naplní tvé úvahy jen v tom nejmenším celním případě. EU je mocná a někdy i zlá čarodějka a tímhle krokem se nemáme na co určitě těšit. A souhlasím s tebou i jak psal SJM, že vážit si dobře platícího zákazníka bude možná jedna z nejdůležitějších věcí současné i blízké doby.
sobota, 24. března 2018
BF
Hezký večer přátelé gum, než se zase na nějakou dobu odmlčím nemohu nenapsat toto-----. Tak jsem si odskočil na minulý víkend s perfektní 20 člennou bandou od Lassy do Barcelony na krásný výlet a zašel také na fotbal. Před zápasem jsem lehce pokecal s Messim ať nám tam jednoho góla krásně zasune a protože je skutečně kámoš tak v klidku počkal na to až poběží reklama značky Lassa na led bannerech kolem stadionu a hezky ho tam zavěsil. (((-: Viz video ze zápasu zde -
https://www.youtube.com/watch?v=NAPkjd2iSls&feature=player_embedded
A teď zcela vážně a zodpovědně. Děkuji i tímto všem co se zúčastnili tohoto výletu s mou skutečně srdeční značkou a především vedení AM PNEU za fantastický profesionální servis který po celou dobu zajistili. Byla jsme skvělá parta a i když nejsem nějaký žádný obrovský fanoušek fotbalu, musím uznat že vidět téměř 100 000 divokých Španělských diváků pohromadě, vidět Messiho a zažít jeho krásný gól pár metrů ode mne na tomto giga stadiónu byl pro mne velmi emoční a chlupy se mi ježili nejenom při chorálech diváků. Památky Barcelony a další zajímavosti byly ohromující i díky velmi profesionální průvodkyni kterou společnost AM sehnala. Také chystané novinky Lassy v prezentaci mne jen utvrdili, že značka jde absolutně správnou cestou a nemusíme se bát ti kteří značku srdcem dělají, že by jsme nějak zakrněli, naopak myslím si že např. nová zimní pneu je velmi krásná a podařená pneumatika a bude určitě hitem mnohých pneuservisů . Ještě jednou všem díky kteří tam byli a věřím že nejenom za sebe mohu říct velké děkuji tam do AM PNEU kde jsou lidé již řadu let s obrovským pneuservisním srdcem oproti stále ještě některým dodavatelům v ČR. Kéž by bylo takových srdečních a fér dodavatelů do pneuservisů mnohem více. Jak dobře by pak bylo všem zainteresovaným. A proto díky Vám v AM za vše co děláte pro pneuservisy. A vy ostatní dodavatelé kteří jste to ještě nepochopili hodně rychle přemýšlejte, protože moc času jak získat kvalitní, profesionální pneuservisy nemáte. Teď je ta pravá chvíle. Příklad krásně zdražené dopravy interneťákům od března je potřeba maximálně dobře využít pro pneuservisy které mají vizi, myšlenku, smysl, směr a jasný cíl. A je potřeba to max. i využít, protože se blíží soumrak mnohých interneťáků kteří díky tomu že nemají své profi přezouvací pneuservisy, ale i třeba právě díky ceny dopravy shoří jak papír a to ještě příjde brzo další kolo zdražování dopravy, což mne hodně právě u dopravy na internetu těší. Kvalitní pneuservisy budou udávat cenovou politiku a to se již pomalu a jistě maximálně začíná projevovat. Hezký zbytek neděle a ať se sezona vydaří všem rozumným v oboru. Bořek. Třinec.
neděle, 11. března 2018
BF NEBUDU NIKOHO SNAD OTRAVOVAT, ALE PROTOŽE SE BLÍŽI SEZONA PŘEZOUVÁNÍ JEN LEHCE PŘIPOMENU NEDÁVNÝ MŮJ ČLÁNEK, KTERÝ PŘINESL VELKOU DISKUZI V MNOHÝCH NEJENOM PNEUSERVISECH. NEZAPOMEŇTE TI OSTATNÍ KTEŘÍ TAK JEŠTĚ NEUČINILI VÁŽIT SI DOBŘE SVÉ PRÁCE A TŘEBA K 15.3. 2018 JAKO SE CHYSTÁ I MNOHO DALŠÍCH SERVISECH ZDRAŽIT.-------Nebudeme to vůbec přehánět a dáme dnes reálnou pneuservisní zaměstnaneckou mzdu 25 000,- Je to měsíční hrubá mzda mechanika pneuservisu ---- to je 33 500,- měsíční super hrubá mzda ---- a nakonec z toho bude 402 000,- roční super hrubá mzda (tady jde vidět kolik toho sežere náš drahý stát)
Rok 2018 má 250 prac. dní x 8h --- 2000 hodin --- 201,-kč/hod bude stát mechanik ať je v práci nebo na dovolené.
Dáme přezutí komplet vozu třeba za 800,-Kč s Dph ---to je 661,- Kč bez Dph --- a to je nějakých šílených komplet 608 přezutí --- aby jsme se dostali ve fakturační ceně na roční super hrubou mzdu mechanika 402 000,-
250 pracovních dní to ale skutečně není, je tam 20 dní dovolené = 230 skutečně odpracovaných dní + nesmíme zapomenout na 11dní svátků které musíme taky jako zaměstnavatelé zaplatit.
Tady je vidět, že JEDEN mechanik musí udělat za rok 2018 při ubohé částce 800 Kč s Dph za přezutí úplně sám 608 komplet přezutí !!! bez jakýchkoliv dalších nákladů (závaží, ventily, mytí kol, apod.) aby se pouze vyfakturoval za svou práci a jen na částku která je jeho super hrubá roční mzda a to není vůbec nejenom žádný zisk, ale to je bez dalších skutečně prokazatelných nákladů na něho jako zaměstnance. pracovní oblečení, bezpečnost práce, prohlídky u lékaře, pracovní obuv, mycí prostředky, příspěvek na obědy, aj. Tohle ale musí udělat za 11měsíců, protože ten 12 má vlastně dovolenou, při 20 dnech když budu lump a dám jako majitel servisu jen 4 týdny.
A kde je teprve na skutečný chod celého servisu, elektřinu, topení, vodu, revize všeho možného, bezpečnost práce jako celek pro firmu, nájem, odpisy strojů, pojištění budov, strojů, daň z nemovitosti , platba za dešťovou voda do kanalizace. atd., atd.
Skutečný stav přezutí přátelé je někde zcela jinde - žádných 608 přezutí, ale číslo je mnohem, mnohem vyšší aby si vůbec na sebe mohl ten mechanik pneuservisu vydělat. (U mne je to v současnosti 960 vozů a to mám průměrnou cenu za přezutí na 100% větší než jen ubohých 800,-Kč s DPH za vůz!!!! Tedy téměř 5 km frontu aut musí udělat mechanik než přinese první zisk pro firmu a majitele!!!!. ) A kde je zisk který musí vytvořit a je vůbec bezpodmínečný aby vůbec mohl pneuservis fungovat ??? Těch 800,-Kč s Dph o kterých píšu není v ČR ani podle mne průměr ceny za které se přezouvá, je určitě nižší.
Pánové a dámy pneuservisáci, dostáváme se zde na zcela šikmou plochu a letíme tváří do marastu. Vyzývám Vás všechny aby jste začali tvrdý boj proti některým internetovým lumpům, aby jste zdražili své služby a to rapídně jinak bude opravdu podle mne brzo velmi zle. Vyzývám všechny rozumné aby konečně našli odvahu a udělali změnu jinak třeba vůbec nezaplatí své lidi na dílně. 25 000 Kč hrubého není dnes absolutně žádná závratná částka, spíše horší průměr. Svobodný muž, žena z toho dostane jen pouhých 19 300,- Kč čistého a to je na úplně hraně únosnosti za co bude dnes někdo dělat tuhle špinavou, těžkou, náročnou a velmi zodpovědnou práci v slušném pneuservise. Dnes už za tyto peníze špinavou , zodpovědnou a často těžkou práci dělat nechtějí a proto houfně odcházejí z pneuservisů. Ale těch například dnes ubohých minimálních 402 000Kč které dáte za tohoto zaměstnance jen za přezutí, (částka je dnes mnohem větší) které by mělo z jeho práce vydělat za tuto službu bohužel absolutně nevyděláte. Vše je dotováno často stále ziskem s pneu, což je holá skutečnost a podle mne i špatné a hlavně nemyslitelné. Tohle není moje fantas magorie, tohle je současná realita často zdevastované pneuservisní práce v ČR. Kdo tohle nepochopí a neumí si to pořádně spočítat, tak už nemám co k tomu pak vůbec dodat a nemá pak v oboru vůbec co dělat. Hezký zbytek večera a zdravé myšlení přátelé gum v dalších krocích našeho společného velmi nelehkého podnikání.
neděle, 11. března 2018
Shambo SJM - nezkomírá. Klid před bouří. Donald Trump: "Obchodní války jsou dobré a lze je snadno vyhrát." Navrhuji pro něj speciální Nobelu cenu za fake news roku. Jedna obchodní válka nám hrozí - k možným důsledkům gumařského antidumpingu jsem se vyjádřil (snad nestranně) v novém čísle Pneurevue. Pro mne osobně je každá válka horší než to, co bylo před ní. Držme si klobouky, pojedeme z kopce.
SJM Zatím, co někde na náměstích to pomalu začíná žít (na slovenských to již začíná vřít), tady to skomírá. Že by by zdejší nálada odrážela celkový stav oboru? Proč ten pesimismus? Ekonomice se daří, mzdy někomu raketově rostou (já to o sobě, bohužel, říci nemohu), máme vládu odborníků, premiéra, co rozumí téměř všemu, nekecá, neblábolí a maká. Důchodci dostanou přidáno talíře, vlaky zdarma, korporacím snížíme daně, lékárníkům přispějeme na lékárny, zubařům na ordinace, zemědělcům na řepku, pekárnám na zdravější chléb, armádě na zbraně, policii na rychlá auta, školám na inkluzi atd..-). Naše malinká zemička, často vynikala tím, že měla nejlepší ministry financí a dnes to vypadá, že máme i nejlepšího premiéra. Pokud letos nezískáme "Nobelovku" za ekonomické perpetum mobile, tak fakt již nevím.
sobota, 10. března 2018
roman Včera jsem si jel zakoupit jeden náhradní díl do mého "přibližovadla" a na jednom z velkých pneuservisů visel reklamní poutač, že vozidla s 14-15" pneumatikami přezouvají za 480,- Kč. Tak jsem si pouze zaklepal na čelo a odplivl si. V naší branži je to marný, je to marný, je to marný....
pátek, 9. března 2018
Shambo Dosahuje na servisech na průměrnou mzdu? Průměrná mzda vzrostla. Cenová hladina se meziměsíčně nezměnila. Přebytek bilance zahraničního obchodu meziročně klesl. Nejnovější údaje přinášejí Rychlé informace Českého statistického úřadu.
Průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla ve 4. čtvrtletí 2017 meziročně o 8,0 %. „Průměrná hrubá mzda činila 31 646 korun. Na růst výdělků tlačily stoupající poptávka po pracovních silách a také silný hospodářský růst,“ uvádí Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ. Podrobnosti zde: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumerne-mzdy-4-ctvrtleti-2017.
Meziměsíčně se v únoru spotřebitelské ceny nezměnily, potvrzuje Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ: „Snížily se ceny potravin, a to především ceny vajec, které byly nižší o 10,4 %, dále ceny másla, trvanlivého polotučného mléka, jogurtů i zeleniny. Naopak dražší bylo drůbeží maso a ovoce.“ Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 1,8 %. Více v Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-unor-2018.
SJM Dobře napsáno, lze souhlasit téměř se vším, až na jedno: Naše pr. síla prudce zdražuje. Tady pán podlehl chiméře, jež se line českým mediálním prostorem. Dle mých zkušeností by spíše slušelo napsat: Pr. síla mírně zdražuje, na rozdíl od mat. vstupů, energií a inflace, kde je nárůst vyšší. Co mě vytáčí, jsou povrchní a zavádějící články typu: Němci v průmyslu dostanou "jen" 4,3% atd.. V našich podnicích letí mzda prudce vzhůru, často o 5 a více %. Tak pojďme si to rozebrat. Není problém dohledat, že mzda v DE podnicích je kolem 3700€, tzn. že nárůst mezd se pohybuje kolem 160€ = 4000 Kč. Zaměstanec v CZ, mzda v průmyslu cca 27000, mimořádný nárůst řekněme o 8%, tj.cca 2000Kč. Zde vidíme jasně, že i při dvojnásobném % růstu mezd, dostaneme v absolutních hodnotách jen 1/2 toho, co Němec, tudíž o nějakém dohánění ve mzdách nemůže být ani řeč.Jak říká klasik "A zase jsou krok před námi"------https://ekonomika.idnes.cz/odbory-ig-metall-nemecko-zvyseni-mezd-d8b-/eko-zahranicni.aspx?c=A180206_062455_eko-zahranicni_amu
Shambo Antidumping a antidotační opatření Evropské komise proti čínským nákladním pneumatikám bude ještě větší rachot, než v co doufali stěžovatelé, unesou spotřebitelé a zvládnou prodejci. Wellcome to hell.
pátek, 9. února 2018
hohencenda Shambo, SJM, Romane.Pěkné články děkuji.Za kvalitní práci na kvalitních strojích s použitím kvalitního materialu a mechanika který ví která bije bude nutno zaplatit.Dobrý mechanik který nekouká v sezoně na konec pracovní doby se musí taky dobře zaplatit.Kdo neřeší kvalitu pneu těžko ocení kvalitu přezutí a vyvážení tak to bylo a bude s tím udělá něco jen osvěta nebo negativní zkušenost pár takových už jsem přesvědčil že nejsou tak bohatý aby kopuvali laciné pneu a lacinou práci která je v lepším případě odfláklá v horším uplně zkurvená.
úterý, 6. února 2018
roman SJM: Máš pravdu, ale nemohu si odpustit jednu malou poznámku, kterou mně před mnoha lety na vojně tloukli oficíři do hlavy a sice: "Nepřítel naslouchá!!" Neboli jsme v gumařské válce a každá taková úprava cen se musí pečlivě zvážit, a pokud se to přežene, "nepřítel" toho využije (resp. zneužije). Rovnost v podnikání má jisté "mouchy", ale o tom jsem již psal minulý týden. Ale to my dva těžko momentálně změníme...
pondělí, 5. února 2018
SJM Roman: Já rozumím každému slovu i celému kontextu. Nicméně z toho, co uvádíš, mohu si dovodit také toto: Zákazník bude nejspokojenější tehdy, když mu přezuješ auto nejlépe zdarma. Proč? a) Protože si koupil telefon za 20tis. a jaksi již nemá další prostředky. b) Málo vydělává. Proč? 1.Je lempl, nesnaží se? 2. Nemá co nabídnout? 3. Nechá se okrádat zaměstnavatelem? A tak by se dalo pokračovat. Nic z toho ale není Tvůj problém, ale jejich. Pokud přistoupíš na jejich potřeby, dopadneš jako oni. Pak běž si koupit nový telefon a v krámě jim řekni, že požaduješ ten za 20 tis., ale zaplatíš jim jen 10 tis., protože pracuješ také levně. V lepším případě zavolají Chocholouška. Všude platí:"Ber, nebo nech ležet".