SJM Shambo-zajímavé čtení. Jen bych si dovolil doplnit.Pro SRN to určitě bude představovat jistý problém, pro ČR to bude ale velký problém a tím nemyslím primárně Škodu, ale hlavně ty stovky dodavatelů a tisíce jejich dodavatelů atd. Ten řetězec je hodně, hóóódně dlouhý. Netušil jsem, jak obtížné je najít firmu, která není žádným způsobem zainteresována v automotive.
úterý, 15. ledna 2019
karel Co se děje ? napsal jsem příspěvek a je pryč???
úterý, 15. ledna 2019
Pneunm Karle, montovny bych tolik neřešil. Kolik aut jsou schopní přezout? Většinou ty chlapy živí něco jiného a přezouvání mají jako okrajovou činnost. Většinou nezvladnou velký kola, TPMS, pořádně vyvážit a někdy ani nezalepí defekt. Tohle je v každým oboru, majitel stavební firmy taky může hořekovat že Franta chodí na melouch za 70 na hodinu ale myslím že je to kapka v moři. Myšáky z netu bych taky nehrotil, kolikrát jimto třeba někdo dá bez DPH takže se jim to vyplatí i s vysokohorskou přirážkou...
pondělí, 14. ledna 2019
roman Enter.... Ale největší problém je v tom, že se kolenovrt nás ani nezeptá na naší nabídku gum a jde zcela "automaticky" na net. Pneuservisák je pro něj ten největší blb, absolutní póvl a jenom montážní otrok - nic víc.Tohle je ten hlavní pr*ser a to se musí změnit.
pondělí, 14. ledna 2019
roman Ahoj Karle, domnívám se, že 1200,-Kč za přezutí 16" octy v mým domácích podmínkách mimo sezónu není zase tak úplně málo, zejména když vedle v ulici to "uliční expert" udělá (jak i ty píšeš) za cca 600,- Kč. Není problém si říci o 2000,- Kč, ale též druhá strana musí tu cenu akceptovat.
pondělí, 14. ledna 2019
karel pokračuji, těžko a jen pomalu, budeme situaci v oboru napravovat. Přeji všem rozumným a poctivým gumařům hodně sil a kuráže do letošní práce a úprav cen.
pondělí, 14. ledna 2019
karel Romane,někde je chyba.Buď ty "myšáky" koupil hodně levně a nebo Tvoje plná cena bez slevy je pořád nízká.Zamysli se nad tím. A ještě k internetu.Pokud zde máme montovny pneumatik, které pláště nemají skladem a jejichž majitelé sami říkají zakošům a teď cituji (slyšel jsem to na vlastní uši). kupte si pláště na internetu tam je to levnější, já vám je pak za 600,-Kč namontuji.
roman Ještě jedna dnešní vsuvka do diskuze: Před chvílí se stavil zákazník a donesl si 16" myšáky z netu. Přezuji mu auto a dochází k placení... Říkám: "Pane, bude to bohužel bez jakékoliv slevy na přezutí". A on mi odpověděl: "To samozřejmě chápu, počítám s tím, to už jste mi říkal i minule. Přece mi nedáte slevu na práci, když si ty gumy nezakoupím u Vás, ale na netu". Zaplatil plnou cenu, podali jsme si ruce na rozloučenou a život jde s úsměvem dál...
pondělí, 14. ledna 2019
roman Hroudo, píšeš: "Změna musí přijít z jiného směru a není to cena montáže." Tady bych to viděl trochu jinak. Většině dodavatelů je úplně u zádele, komu tu gumu prodají. Hlavně když ji prodají. Líbit se nám to nemusí, ale je to tak. Naší zbraní je ale servis a kombinace prodeje+servisu a jak tuto kombinaci dokážeme využít v boji. Pokud bude náš boj úspěšný, tak to snad začne zajímat i dodavatele pneumatik.
pondělí, 14. ledna 2019
Hrouda Bořku děkuji za pochvalu mám tu práci rád. Roky se známe a proto ty dobře výš že přátelství s tebou mě pořád posouvá dopředu spolupráce s LASSOU a dalši . Ale v zem. a nákladních pneumatikách je to dobrej bordel. Tady se těžko odporuje těm krkounum oni si mohou diktovat, každý druhý velkosklad má mobilní servis. V osobním sektoru to těm kolenovrtům nikdo domu namontovat nepřijde. A firem které za něco stojí těch také moc není, takže je těžké dělat hrdinu a nemontovat. Tady je jediná záchrana dodavatel a podpora prodeje přes servis. Ale dost často slýchám - máte na montáži, tak co by jste ještě chtěly 200-300kaček vám musí stačit na pneumatice. Změna musí přijít z jiného směru a není to cena montáže. Bořku jsem rád že u vás to funguje a přeji ti to ať je to tak jak chceš ty. Ráno hurá ke strojům. Přeji nám všem ať se z toho nezblázníme a ráno HRNANĚ.
pondělí, 14. ledna 2019
BF Já jen řeknu malou vsuvku. Každý kvalitní servis to má jiné, každý kvalitní servis je specifický a Hroudo ty jsi opravdu v nepříjemném okolí okolo sebe. Nemáš to jednoduché, ale kdo má. Ty máš specifický především nákladní pneuservis kdy jsi za svou dobrotu, ochotu, lásku k oboru a snahu pomoct ve dne v noci, v neděli třeba o půl třetí a ve státní svátky doplatil na tuto dobrotu. Mnozí si z tebe i tvé fantastické manželky udělali otroky a sluhy, ne doslova, ale tak se někteří doslova k Vám chovají. Víš dobře, že se známe mnoho let a tak ti to mohu říct ze srdce. Teď je však jiná doba a je potřeba změnu. Roky máš větší, záda bolavější a sil ať chceš nebo ne nepřibude. Vím nejde to najednou, vím že i ty jsi se už změnil a jdeš cestou která má určitý směr a smysl, ale nevzdávej to, protože ty to dokážeš. Věř, že to příjde a budeš ty jasným vítězem. Svou práci v nákladním sektoru děláš tak jak 90% pneuservisů v ČR nedělá a tvá kvalita práce je známá i když o tom ani nevíš. Tvá marže na pneu je správná a je dobře že neustupuješ. A a že práci ostatním parazitům přisolíš je naprosto správné. Jen dopovím další příběh s traktorem co jsem teď nedávno řešil. Zákazník se neobtěžoval a jen mi suše napsal požadavek na tel. na 18,4-34. Tak jsem mu jen zprávou odepsal když neumí ani zavolat a požádat o nacenění tyto pneu ve 2 značkách a dal si zisk 1500,- bez DPH na gumě. Což je jen 10-13% zisku Druhý den mi už i dokonce volal, že našel super cenu na Mitas a jestli mu je dám taky, nebo jestli si je může dovézt z internetu. Řekl jsem jasně, pane D.... teď vám to řeknu napřímo. Můžete mne poslat klidně do prd... a můžete mi nadát tak jak teď Vám já. Vy si myslíte, že jsem debil, blb a magor? Vy mi budete ničit stroje, lidi a já se tady budu srát s vašima novkami? Jste mimo realitu? Kde žijete, je jiná doba. Poslouchejte dobře, tady máte mou cenu a i kdyby byla třeba dražší o 700-1000kč oproti kohokoliv pořád ještě můžete být rád že Vám pak udělám třeba defekty apod. Vzpomeňte si jak jste minulý rok přijel asi 6x s traktorem a chtěl defekty na vyvážečkách, traktorech, vlečkách a ani jednou jsem Vám to neudělal a vymluvil se na něco. Ano vymluvil, protože rok předtím jste sliboval hory doly a zachránil vás xx krát a vy jste se na mne vys…a nedodržel jste nic co jste mi nakecal, takže min. rok jsem vás úmyslně poslal do kopru a teď to udělám klidně znovu a říkám Vám to přímo sice ne do očí ale napřímo do ucha ať víte. Je mi jedno jak to vezmete, ale buď budete respektovat mou cenu a já Vám to udělám velmi rád, nebo půjdete někde jinde. Plně to respektuji a jako se vy beze mne obejdete, tak i já to přežiju, tomu věřte. Dopadlo to tak, že mi druhý den volal a objednal si to co jsem já chtěl prodat a ne ty svoje Mitasy které pro mne osobně už zdaleka nejsou to co bývaly. Tato firma je podle mne pomalu a jistě v smutné části svého života v ČR a obávám se že již za blízkou dobu nebude po ni u nás ani památka. Toto není moje fantasmagorie, ale skutečnost která se v této firmě v současnosti děje a je hodně smutné koukání jak lze špičkovou českou firmu doslova odrovnat. Jen zatím možná můj názor, ale myslím si že za nějaký čas se o tom bude hodně mluvit a třeba psát i v Pneurevue. No jen jsem tím chtěl ale říct, že já jsem zase jinak nastaven, že se neposmolím z nějakého pána s traktory, bagry apod, který zkouší co a jaký servis povolí. Je pravda, že já nejsem zaměřen už tak na ty špinavá velká kola jako kdysi, nelituji toho vůbec a beru je jako doplněk, ale je to jedno zda je to traktor, nebo osobák. Je potřeba najít nějaký systém a ten může mít 158 způsobů jak omezit, přidusit, kousat tyto lidi kteří si kolikrát nevidí do pusy. Není to vždy jednoduché a záleží na okolnostech, náladě, možnostech daného majitele servisu. Jedno je však jisté cesty jsou jen se nesmí sklonit právě před těmi druhými kteří se nás snaží zneužít.
neděle, 13. ledna 2019
roman Úvodem otázka: Je to, co zde řešíme, problémem jednotlivců nebo celé naší pneuservisní branže? Já se domnívám, že celé naší branže, ale mohu se mýlit. Nevěřím, že se žádný pneuservis v okolí nepřidá v dohledné době k nějakým restrikcím. Skoro každý toho má s jednáním kolenovrtů a některých distributorů plné zuby. Jistě, několik "charit" se stále najde a bude neustále pracovat za 10dkg Gothaje za hodinu i s poklonou, že tak dobrý Gothaj, jako prodává "konkurenční firma", ještě nejedli, ale to je každého svobodná volba. Je jasné, že změna nepřijde okamžitě, že vše má svůj čas, než se to v hlavách některých lidí též rozleží a přijmou též tuto (nebo podobnou) "terapii". Ale souhlasím s tím, že naše branže je trochu atypická a vůbec spolu nedrží basu. Ba naopak, bohužel toho pár "dobroserů" bude chtít zneužít, přesně jak píšeš. Ale někdo a něco se musí začít dít. Já to praktikuji od roku 2015 a budu tak pokračovat i letos. Když to jde v jiných branžích, tak proč by to nešlo i v naší branži?! To chceme být jediní, komu stačí stále jíst ten nejlevnější Gothaj? Hlavu vzhůru a zkusme tuto situaci změnit!
neděle, 13. ledna 2019
hohencenda Romane ale to by se muselo přidat víc pneuservisů a né hurá Hrouda nepřezuje tak to za půl darma udělám já.Bohužel tenhle národ pneuservisácký neumí držet při sobě.
neděle, 13. ledna 2019
roman Hroudo, souhlasím s tím, že všechno trochu souvisí, ale stejně bych se snažil víc si chránit svůj píseček, třeba po malých kouscích a postupně. Rezignovat není (alespoň podle mě) řešením. Když obranná politika funguje v jiných branžích, tak proč by to nešlo aplikovat v té naší.
neděle, 13. ledna 2019
Hrouda Čím větší množství odebereš tím lepší cenu ti dáme . To je pořád dokola a ve všem . Tak to ti Zemědělci musí odebírat jako vzteklí . A prodejci strojů a vybavení to je taky banda dobráků. Ale to je už zase jiná věc. Pokud servis dělá na strojích 15let, tak musejí hledat jiný kanál kam ty krámy prodat. Všechno se vším souvisí .
neděle, 13. ledna 2019
Hrouda Romane : Nakupují na internetu a nebo si zařídí přímej nákup proto aby ušetřil dopravce nebo zemědělec co největší podíl z ceny pneumatiky nebo náhradního dílu. Děláme to taky stroje ,vložky , ventily atd. Dost velký podíl pneumatik se u nás ukáže až s defektem zemědělci i dopravci mají dost velký potenciál si pořídit zouvačku nebo montpáky. Mám jich tu par co jim jen opravuji defekty . Na dvoře se jim poflakují zaměstnanci a tak když je potřeba tak to přezují pneu 650/65R42 dělají v 5 lidech a celé dopoledne , ale co nic jiného na práci nemají v prosinci. " kdyby sem si nedržel tak velkou marži tak to berou u nás " dost často mě to říkají. " určitě máš lepší nákup než naše AGRO a.s. " blablabla . Moje odpověď jasně mám a některé ty pneumatiky dostávám, když si nad vrata pověsím vlajku CONTINENTAL a nebo MITAS. jenom ten kalendář na stole jsem musel koupit .
neděle, 13. ledna 2019
roman Hroudo, něco se musí změnit, jinak to lepší nikdy nebude. Já bych okamžitě zavedl různé ceny prací na "svoje" nové gumy a na "cizí" nové gumy (nevěřím, že by metoda domluvou přinesla nějaký kladný výsledek). Zákazník musí vědět, že cena za práci se bude (A MUSÍ) lišit dle způsobu nabytí pneumatiky. Jak velký rozdíl závisí na různých okolnostech a bylo by to na Tvé volbě (i kdyby si začal "výchovu" počátečním rozdílem v ceně prací 100-200Kč za kolo).
neděle, 13. ledna 2019
Hrouda Romane děkuji za tvůj názor . 1250kč je spodní hranice zdravého obchodování a s cenou souhlasím 10% je fajn .neříkám že je to dost, ale.... . Montáž jedné takové je běžně kolem 650 bez DPH + očištění disku mají je dost často rezavé uvnitř a tak. To je potřeba před montáží napravit to také nedělám zadarmo. Ale co řekneš až se zeptá zákazník : posledně to stálo 650kč a teď 1800kč kolo. Možná bych ti měl říci že je v mém dosahu zhruba 20 zemědělských usedlostí a navzájem se znají není jich 200 a + - 5 až 6 nikoho nepodělá. oni si navzájem špatné zkušenosti říkají nejsou to lidi z města kde se neznají a hlavně když ho podojím tak to okamžitě pošle dál. A potom to je konec a zavírá se. Celí tohle povídaní je o tom že někteří z důvodu vlastního rychlého zisku jsou schopni prodat za stejnou cenu všem a všude. Spolupráce s pneuservisem je přece jistota a je to dlouhodobá spolupráce. Zemědělec ten či onen koupí a dalších X Mh stroj jezdí a nepotřebuje pneu. Ale to jsou ti nenažraní a krátkozrací prodejci.
neděle, 13. ledna 2019
roman Hrouda: Moje představa? Spíš princip toho, co jsem chtěl svým minulým příspěvkem říci. Na gumě při prodeji mám příkladem zisk 1250Kč a 500Kč za přezutí. Pokud je kolenovrt přinese z netu, tak přezutí musí stát min. 1750Kč.